מחשבות שנוגעות למערכות מידע, וגם כאלה שלא…

חידת היגיון

מה המספר הבא בסדרה:
10, 16, 22, 34, ?

זו חידה שהמצאתי לפני 40 שנה, כשהייתי בתיכון וקצת השתעממתי באחד השיעורים.
החידה בעצם היא לא מה המספר הבא, כי רוב האנשים יגלו אותו בקלות, אלא מה המספר שאחריו, וגם אותו חלק מהאנשים יגלו, קצת פחות בקלות.
אבל גם המספר הבא זה לא מספיק, כי צריך לגלות את המספר השביעי וגם השמיני, ולהסביר מה הנוסחא או השיטה למציאת המספר הבא והבא, עד אינסוף.

חלק מהאנשים שמנסים להתמודד על החידה, נוטשים אותה אחרי המספר השביעי, האתגר האמיתי הוא למצוא את השמיני, ואז הדרך כבר קלה למצוא את השיטה.

חידת הגיון וניתוח מערכות

מה בעצם הרעיון בחידה הזו, ולמה אני כותב עליה בבלוג שלי על מערכות מידע?

כשעוסקים בניתוח מערכות מידע, בד"כ מתמודדים עם בעיה ומחפשים עבורה פתרון. התהליך מתחיל בניתוח מצב קיים, זיהוי בעיות או פערים ואז מנסים למצוא פתרון בעזרת כלים שיש למנתח המערכות. הכלים הם נסיון, הכשרה מקצועית וחשיבה.

הרבה פעמים מנתח מערכות מוצא פתרון שעונה על הבעיה, אבל אז מתברר שהפתרון מתאים רק ל 50% מהמקרים. אם אפשר למצוא פתרון אחר ל-50% הנוספים – כנראה שזה בסדר, אבל אם נדרש פתרון אחיד – כנראה צריך לחזור לשולחן העבודה ולחשוב על פתרון חדש.
זה נכון גם כאשר הפתרון הראשוני נותן מענה ל-60%, ואפילו 75%

אבל מה קורה כשהפתרון טוב ל 80%?

האם אפשר להסתפק בזה?
זו כבר לא שאלה של ניתוח מערכות, אלא שאלה ניהולית.
האם הנהלת הארגון יכולה לקבל מצב בו יש לה פתרון מושלם ל 80% מהמקרים, או מתכולת העיסוק, ואת 20 האחוזים הנותרים הם יעשו בצורה אחרת, במערכת אחרת או אפילו ידנית, או שבכלל לא יעשו ויחליטו שהם מוותרים על התכולה הזו?

משולש האילוצים

השאלה הזו היא שאלה קשה. מנהלי פרויקטים מדברים על משולש האילוצים – זמן, משאבים ותכולה. בזמן נתון ומשאבים נתונים אפשר לטפל בתכולה נתונה. אם נדרש להגדיל את התכולה – נדרש להגדיל את הזמן או המשאבים או שניהם.
אם מגדילים את הזמן – אולי אפשר להתכנס לתכולה גדולה יותר, אבל לפעמים אילוץ הזמן הוא חיצוני (כמו שהיה בזמנו עם בעיית 4 הספרות של השנה – "באג 2000") ואז נדרש להגדיל את המשאבים או לוותר על הגדלת התכולה.

אבל האם באמת הגדלת המשאבים יכולה תמיד לפתור את אילוצי המשולש? האם תוספת של כח-אדם תקצר את הלו"ז?
האם במקום אישה אחת בהריון שנמשך 9 חודשים אפשר להביא 3 נשים שיהיו בהריון 3 חודשים כדי שבסוף יהיה תינוק אחד? ברור שהדוגמא הזו נועדה להגחיך את השאלה, אבל יש מקרים שבהם הגדלת המשאבים (כח-אדם) דורשת משאבים נוספים לניהול כח-האדם הנוסף, והעלויות גדלות בצורה לא לינארית.
מצד שני, אפשר לצבוע דירה ע"י אדם אחד, שניים, שלשה, או יותר, אם יש אדם לכל חדר. איפה הגבול? הגבול הוא בדיוק במקום שבו שני צבעים עובדים על אותו איזור ומפריעים אחד לשני, למשל חדר שירותים קטן, אבל את הסלון אפשר לחלק אפילו לפי קירות. כל מקרה לגופו.

אין לי תשובת קסם, כי אם הייתה לי, לא הייתי יושב בבית וכותב פוסטים בבלוג שלי, אלא הייתי עובד בייעוץ למנהלי פרויקטים 🙂

 

ומה בקשר לחידה שאיתה התחלתי?
את הפתרון אני לא רוצה לפרסם, נסו להתמודד.
אני אתן רמז, וכדי לא לקלקל למי שבאמת רוצה להתמודד, הרמז כתוב בצבע לבן, ומי שרוצה לראות אותו שיסמן עם העכבר או הסמן את התוכן אחרי המילה "רמז" בשורה הבאה:

רמז: המספר השמיני הוא לא 208

תגובתך בבקשה...